Θεραπείες Ακμής : Απόκτησε το πιο λαμπερό πρόσωπο με λίγα βήματα

μία κοπέλα με ακμή προσώπου

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όχι μόνο έφηβους αλλά και ενήλικες. Παρόλο που η ακμή εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, υπάρχουν και περιπτώσεις ακμής και στην ενήλικη ζωή. Το 80% των ατόμων εμφανίζει κάποια στιγμή στην ζωή του κάποιο είδος ακμής. Ένα αισθητικό πρόβλημα με βαθύτερες αιτίες και σημασία, όπως και πολλές διακυμάνσεις στα στάδια του. Είναι μια πάθηση που αφορά το δέρμα μας και το εσωτερικές στοιβάδες της επιδερμίδας. Το περιττό σμήγμα και η περιττή λιπαρότητα φράζουν τους πόρους και έτσι δημιουργούνται τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα.

Από που προέρχεται; Ποιος είναι ο λόγος που εμφανίζεται η ακμή;

Οι λόγοι που εμφανίζεται η ακμή είναι αρκετοί και διαδραματίζουν αρκετοί παράγοντες ρόλο:

  • Συνήθως οι λιπαρές επιδερμίδες εμφανίζουν πιο εύκολα ακμή διότι παράγουν φυσικά παραπάνω σμήγμα.
  • Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή της.
  • Οι ορμόνες. Ένας λόγος που αφορά και ταλαιπωρεί κυρίως της γυναίκες και είναι πολύ συχνός. Τα αυξημένα ανδρογόνα είναι ένα ορμονικό πρόβλημα που εμφανίζει σπυράκια κυρίως στην ενήλικη ζωή των γυναικών.
  • Η κακή διατροφή και η κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων τροφίμων.
  • Η ζάχαρη είναι σύμμαχος της ακμής. 
  • Η κακή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Υπάρχει ένα μικρόβιο το οποίο ονομάζεται Propionibacterium acnes και προκαλεί φλεγμονές όταν υπάρχει πρόβλημα ακμής.
  • Το άγχος και το στρες επίσης είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος που πολλές φορές εμφανίζουμε σπυράκια.
  • Ακόμη, τα στεροειδή χάπια και η χρήση καλλυντικών που δεν ταιριάζουν στο δέρμα μας, επιβαρύνουν την κατάσταση των φραγμένων πόρων.

Ποιοι είναι οι τύποι ακμής που υπάρχουν;

Υπάρχουν 3 βασικά στάδια και τύποι ακμής τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τι ακριβώς γίνεται στο πρόσωπό σου και να διαλέξεις την καλύτερη θεραπεία που σου ταιριάζει.

Ήπια μορφή ακμής

 Στην ήπια μορφή ακμής έχουμε τους ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες. Τα γνωστά σε όλους μας μαύρα και άσπρα στίγματα. Όταν μιλάμε για τα άσπρα στίγματα, εννοούμε τους φραγμένους πόρους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Από την άλλη, τα μαύρα στίγματα είναι εκείνα που έχουν έρθει σε επαφή με τον αέρα και έχουν οξειδωθεί, γι’ αυτό και το μαύρο τους χρώμα. Αυτή η μορφή ακμής δεν είναι φλεγμονώδης και είναι σχεδόν ανώδυνη.

Μέτριας μορφής ακμή

Στην μέτριας μορφής ακμή συναντάμε φλύκταινες και βλατίδες. Αυτού του είδους η ακμή εμφανίζεται σε πρόσωπο, πλάτη και θώρακα και πρόκειται για μια φλεγμονώδη κατάσταση.

Τα σπυράκια αυτά μπορούν να εμφανίσουν πύον και αίμα και να γίνουν επίπονα και ενοχλητικά. Επίσης, είναι πιθανό να δημιουργήσουν σημάδια και ουλές στο πρόσωπο.

Οξείας μορφής ακμή

Αποτελεί την πιο δύσκολη μορφή ακμής και την πιο επώδυνη. Μιλάμε για πολλές μορφές με πολλά χαρακτηριστικά αλλά θα αναφέρουμε την πιο κοινή που μας απασχολεί και περισσότερο.

Μια βαριά μορφή ακμής είναι η κυστική. Αποτελείται από εσωτερικά σπυράκια και φραγμένους πόρους σε βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Οι άνδρες εμφανίζουν περισσότερο αυτόν το τύπο ακμής καθώς τα ανδρογόνα είναι το βασικό αίτιο.

Για τον λόγο αυτό και οι γυναίκες βλέπουν τέτοια σπυράκια κατά την έμμηνο ρύση. Τα επίπεδα των ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η προγεστερόνη, αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να διεγείρουν την υπερέκκριση σμήγματος στους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε εμφάνιση κυστικής ακμής. Συνήθως τα σπυράκια αυτά είναι ερυθρά,  βρίσκονται κάτω από το δέρμα και προκαλούν πόνο κατά το άγγιγμα. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και ουλές στο δέρμα.

Σε ποια σημεία εμφανίζεται η ακμή;

Μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε πολλά σημεία του σώματος και καθένα από αυτά φανερώνει και τον λόγο ύπαρξής της. Εμφανίζεται στο πρόσωπο, στα μάγουλα, στο στήθος, στην πλάτη, στο λαιμό.

Ανάλογα και με τον τύπο της ακμής που εντοπίζεται αλλά και το σημείο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Πώς θα αντιμετωπίσεις την ακμή και τα σημάδια της;

ακμή αντιμετώπιση

Αφού αναγνωριστεί ο τύπος της ακμής και ο λόγος που την προκαλεί. Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει να έχεις μια σωστή διάγνωση. Η αντιμετώπιση της ακμής και των σημαδιών της απαιτεί μια συνδυαστική προσέγγιση που περιλαμβάνει φροντίδα στο σπίτι, θεραπείες και υγιεινές συνήθειες.  Ο καθαρισμός του προσώπου είναι πολύ σημαντικός. Η ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της ακμής. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με ευρύ φάσμα SPF 30 ή υψηλότερο κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι συννεφιασμένη. Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή και τα σημάδια. Τα χέρια σας μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια στο πρόσωπό σας, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους και να επιδεινώσουν την ακμή. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά σαπούνια, απολεπιστικά ή άλλα προϊόντα που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή σε ορισμένους ανθρώπους.

Εάν η ακμή σας είναι σοβαρή ή δεν ανταποκρίνεται στη φροντίδα στο σπίτι, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή. Οι διαθέσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν:

Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ήπια μορφή ακμής ο τρόπος είναι πιο απλός. Οι τοπικές κρέμες και ο ειδικός καθαρισμός προσώπου είναι αυτά που θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Επίσης, η χρήση των σωστών καλλυντικών ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου θα βοηθήσει πολύ τη συγκεκριμένη κατάσταση.

To να καταπολεμήσεις το άγχος και το στρες θα αλλάξει πολλά στο πρόσωπό σου. Ακόμα και μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα επαναφέρει τον οργανισμό σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι θεραπείες ακμής από Charites Beauty and Spa

ακμή ενηλίκων

Το Charites Beauty and Spa διαθέτει θεραπείες για κάθε τύπο ακμής και για κάθε τύπο επιδερμίδας. Μπορείς να μας επισκεφθείς για να σε δούμε και να βρούμε λύση στο πρόβλημά σου. Παρακάτω θα μιλήσουμε λίγο για τις υπηρεσίες μας ώστε να έχεις μια βασική ιδέα!

Θεραπεία Ακμής : Πρόκειται για μια θεραπεία που καταπολεμά το βακτήριο Propionibacterium Acnes το οποίο προκαλεί την ακμή. Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα και προσφέρει αντιμικροβιακή δράση.

Που θα μας βρεις!

Θα μας βρεις στην Καρόλου Ντηλ 11, 5ος όροφος Θεσσαλονίκη. Το τηλέφωνο επικοινωνίας μας είναι 2310 242 243. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και μέσω email, ακόμα και να κλείσεις το ραντεβού σου από την online φόρμα επικοινωνίας μας.

Για νέα και προσφορές ενημερώσου στην σελίδα μας στο Facebook. Πάρε μέρος στους διαγωνισμούς μας και κέρδισε απίστευτα δώρα.